2010 m. spalio 8 d., penktadienis

Kinietiškai sudainuoti baklažanai

Šiandien ilgokai ieškojau baklažano, paruošto kinietiškai, recepto. Pati žinojau ko norėjau, kokiame pavidale juos paruošti, bet nedrįsau pati improvizuoti, tad nutariau, jog lengviau bus pasinaudoti kažkieno išbandyta gaminimo eiga. Bergždžiai. Paskui įlindau į mano mėgiamiausio kanalo "BBC lifestyle" maisto gaminimo internetinę skiltį. Radau vieną receptą su baklažanais, bet nuotrauka neatrodė patraukliai, tad nepradėjau gilintis. Tie baklažanai man taip zirzė šaldytuve, kad trūks plyš šiandien jų norėjau ir dar ne bet kaip, o traškančių, su saldžiarūgščiu "mirkiniu".
Kadangi mano brangusis davė suprast, kad suvalgys baklažanus bet kuriuo atveju, tai "atleidau raumenį" ir ėmiausi darbo.
Dabar galiu pripažinti ir pasikelti sau uodegą - buvo fantastiški, pateisino lūkesčius labiau, nei tikėjausi!
Ingredientus dėjau "iš akies", bet pabandysiu daugmaž nusakyti kiek ir ko reikės:

( 2-3 asmenims)
1 baklažano;
2 kiaušinių baltymų;
4-5 šaukštų kukurūzų krakmolo;
330ml aliejaus

padažui:
1 morkytės;
1 čili pipiriuko ( gali būti puselė paprikos, raudonos);
2 skiltelių šesnako;
5 valgomųjų šaukštų rudo cukraus;
30ml balto vynuogių acto;
20ml balzamiko acto;
5 šaukštai sojos padažo;
šlakelio aliejaus;
mažiau pusės stiklinės virinto vandens;
šaukštelio kukurūzų krakmolo sutirštinimui
p.s. cukraus, acto ir sojos padažus reiktų patiems pagal skonį pasikoreguoti, bet turėtų būti gerokai saldu-rūgštu.

garnyrui puikiausiai dera ryžiai :)

Pradėti nuo padažo. Labai labai smulkiais kubeliais supjaustyti morkytę, pipiriuką, česnakus.
(smulkumas turėtų būti pvz.kaip sorų, ar kuskuso kruopų dydžio). Didelėje kaitroje, Wok keptuvėje pakepti daržoves su lašeliu aliejaus. Visą laiką maišyti, kad nesviltų. Įpilti šiek tiek balto vynuogių acto, kad daržovės neišskystų, liktų traškios. Šiek tiek pakepinus, supilti cukrų, maišant palydyti, vėliau supilti sojos padažą, baltą /balzamiko actus. Pastoviai maišyti, kai cukrus ištirps supilti vandenuką. Dar šiek tiek pavirti. Puodelyje, šaltame vandenyje
(nedideliame kiekyje) išsukti krakmolą ir supilti viską į verdantį padažą. Palaukti kol vėl užvirs ir padažą galima perpilti į indą, kuriame ilgėliau laikysis šiluma. Padažas baigtas.


Supjaustyti baklažaną piršto storumo riekelėmis, didesnes padalinti pusiau. Pabarstyti truputėliu druskos. Nedideliame inde išplakti kiaušinių baltymus. Suberti krakmolą ir gerai išmaišyti. Turi gautis vientisa, grietinės tirštumo masė (jei per skysta, įpilti daugiau krakmolo).
Švarioje Wok keptuvėje įkaitinti aliejų (jo reikia nemažai, kad galėtų lengvai plaukioti kepami baklažanai) ir po vieną skiltelę merkti į kiaušinio - krakmolo masę ir greitai dėti aliejun kepti. Aš taupiau aliejų, tad man teko pavartyti, kad baklažanai apkeptų iš abiejų pusių. Viskas vyksta labai greitai, bet galiu patikinti, kad daržovė tikrai iškepa :) Iškeptus baklažanus sudėti ant popierinės servetėlės. Tokiu principu sukepti visas skilteles.
p.s. patogiausias būdas baklažanus įdėti, vartyti ir išimti iš verdančio aliejaus yra naudojant kinietiškus/japoniškus pagaliukus :))))

Atskirame dubenėlyje įpilti padažo po porą nedidukų samtukų. Dubenėlį paserviruoti lėkštėje, kurioje dėsite ryžius ir baklažanų skilteles. Valgyti kepinukus mirkant padaže, šakute kabinant ryžius.

Aprašymo labai daug, rodos daug ir veiklos, bet iš tikro labai greitai gaunasi ir svarbiausia tikrai nieko nėra sudėtingo :))))
Patiekalas atrodo labai gražiai, viliojančiai, ne kasdieniškai. Baklažanai tešlos patalėliuose tokie švelnūs ir purūs...
Patariu iš visos dūšios pabandyti, tikrai prarysite liežuvį!

11 komentarų:

  1. Man labai patiko! Skonis, lyg tų iš kavinės, tikdar ir skaniau. Super:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiaugiuosi, kad patiko :) Su kiekvienu kartu, įgūdžiai vis gerėja ir tai padaryti tampa vis paprasčiau;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aciu uz recepta. mano pirmas blynas kiek prisviles, bet kita karta manau gauis jau geriau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. tikiuosi ne paskutinis kartas buvo tas "pirmasis blynas" :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na bandysiu... Taip norisi baklazhanu kinietishkai, bet taip karsta, kad nesinori kepti :D bet nesinori ir listi is namu i koki kinietishka vietele :D todel gaminsiu :D :D :D Inspiruota pasijauciau :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Niam, niam kaip skanu :>

    AtsakytiPanaikinti
  7. Siūlau pabandyti į padažą dėti 3 šaukštus cukraus vietoj 5 ir sezamų sėklų. Manau lašelis kepintų sezamų sėklų aliejaus nepamaišytų taip pat. O morkas aš pjausčiau lazdelėmis, gavosi nuostabiai traškios. Vienas geriausių receptų, tik reikės dar pasimokyti išgauti baklažanų traškumą. Naudojau bulvių krakmolą vietoj kukurūzų, nes pastarojo neturėjau, gal tai galėjo įtakoti? Aliejų keptuvėje įkaitinu iki velnias žino kokios temperatūros, nes žinau, kad jis tikrai turi būti labai įkaitęs, na bet gal dar nepakankamai. Kol kas šis receptas panašiausias į tai ką gauname kiniečių restoranuose.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ačiū už pastebėjimus ir komplimentus :)
    Bulvių krakmolas turi savitą skonį, bei prisigeria riebalų, todėl naudoju kukuruzų. Atradau, kad gruzdinimui ar wok patiekalams labiausiai tinka kukuruzų aliejus ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Skaniai isejo, tik vietoje 1 baklazano, panaudojau 2, nes vienam padazo per daug isejo, dejau 5 cesnakus, nes ju pritruko ragaujant, o cukraus dejau saukstu maziau, skonis gavosi puikus :) aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aciu uz recepta:) gavosi labai skaniai👍

    AtsakytiPanaikinti
  11. Aciu uz recepta:) gavosi labai skaniai👍

    AtsakytiPanaikinti